Smartphone van de zaak, hoe zit dat dan?

Een telefoon van de zaak is voor sommige van je werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden.

Fiscale regels; telefoon van de zaak

De fiscale regels rond het beschikbaar stellen van een smartphone van de zaak zijn zeer transparant. Je vindt de fiscale regels terug in de werkkostenregeling.

De werkkostenregeling
Een smartphone van de zaak is in principe niet belast. Met de invoering van de werkkostenregeling zijn de fiscale regels eenvoudiger geworden. De Belastingdienst maakt niet langer onderscheid tussen zakelijk en privégebruik. In plaats daarvan geldt nu het zogeheten noodzakelijkheidscriterium.

Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken.

Zakelijk en privé gebruik?

De medewerker kan zijn smartphone, tablet of laptop zowel zakelijk als privé gebruiken. Hij mag het toestel dus ook mee naar huis nemen. Of je medewerker privé voordeel heeft van zijn telefoon, maakt fiscaal niet meer uit. Je hoeft dat voordeel niet meer als loon te beschouwen en er dus ook geen sociale lasten over af te dragen. Onder de oude regeling moest dat nog wel.

Een voorwaarde bij het noodzakelijkheidscriterium is dat jij als werkgever de kosten betaalt. Je mag deze niet doorberekenen aan de medewerker. Wel mag je een eigen bijdrage vragen als een medewerker kiest voor een duurder merk of model dan noodzakelijk is. De telefoon blijft daarbij eigendom van het bedrijf. De medewerker moet het toestel teruggeven of de restwaarde betalen als hij het niet meer voor zijn werk nodig heeft. Dat is mogelijk zo bij beëindiging van het arbeidscontract, maar ook als hij een nieuwe functie krijgt binnen het bedrijf.

Het noodzakelijkheidscriterium geldt overigens niet alleen voor telefoons, maar ook voor andere apparatuur, zoals desktops, laptops en tablets. Je kunt een medewerker dus meerdere apparaten verstrekken, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Online smartphone winkel

Het platform van NGU is de online smartphone winkel voor jouw bedrijf en medewerkers! Uiteraard niet alleen voor smartphones, ook voor tablets, desktop pc’s en laptops kunnen je medewerkers bij ons terecht. Voor veel werknemers is een telefoon van de zaak ook een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Ook kun je hem gebruiken als incentive, omdat je met dit soort extraatjes sollicitanten over de streep kunt trekken.

Laat je werknemers hun nieuwe smartphone (of ander device) rechtstreeks in je eigen online bedrijfswinkel kopen. Een mooi vormgegeven website met je eigen bedrijfslogo. NGU Business zorgt achter de schermen voor het hele proces. Hoe doen we dat? Natuurlijk met het door ons zelf ontwikkelende platform 🙂

Medewerkers vrij in keuze toestel

Bied je medewerkers de mogelijkheid om hun eigen smartphone te kiezen en zorg er tegelijkertijd voor dat het toestel perfect beveiligd is. Denk hierbij aan de registratie van de toestellen in Apple DEP, Samsung KNOX of kies voor de MDM-oplossing van NGU. Laat je medewerkers vrij in de keuze van het toestel waarmee ze willen werken.

Wat betekent dit concreet?
Jij als werkgever geeft je medewerkers een budget, dit budget kunnen ze desgewenst zelf aanvullen via iDeal. In de online bedrijfswinkel kiezen ze daarna hun smartphone, screenprotector en hoesje uit en wij regelen de rest. Bezorgen op het werk, thuis of op een ander adres? Geen probleem!

Persoonlijk advies?
Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

handshake
Simpel en eenvoudig bestellen! Telefoon van de zaak Mogen wij je meer vertellen? Klik hier en neem contact met ons op!